Инвестиции за десетки милиони левове на над 4000 фирми, направени в последните година-две

...
Инвестиции за десетки милиони левове на над 4000 фирми, направени в последните година-две
Коментари Харесай

50 млн. евро, инвестирани в софтуери за продажби, отиват на вятъра

Инвестиции за десетки милиони левове на над 4000 фирми, направени в последните година-две за разработване и внедряване на утвърден от Национална агенция за приходите софтеур за ръководство на продажбите, отиват напразно. След като през август новият финансов министър Кирил Ананиев обяви, че ще отдръпна противоречивите разпореждания за този програмен продукт, тези дни министерството публикува за публично обсъждане проект на съответните промени в Закона за Данък добавена стойност. Те би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание до края на годината.

Новите условия за софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти - така наречен СУПТО, както и лицензирането му пред Национална агенция за приходите, бяха въведени през 2018 година в злощастната Наредба 18 за касовите апарати с концепцията да се изсветли укриването на обороти и загубата за хазната на близо 300 млн. лева годишно.

Изискванията към фирмените софтуери се оказаха извънредно рестриктивни, неразбираеми и сложни за осъществяване, само че дълго време Национална агенция за приходите и финансовото министерство не желаеха да водят разговори с програмистите, нито с бизнесмените, които би трябвало да ги ползват. Заради неспособност на бизнеса да извърши наредбите, наредбата бе неколкократно преработена и разсрочвана. Последно периодите за компаниите, които употребяват СУПТО, бяха отсрочени за началото на 2021 година

Сега финансовото министерство признава за проблемите, които Наредба 18 сътвори на бизнеса. “За миналия двугодишен интервал макар непрекъснатия разговор с производители и разпространители на софтуери за ръководство на продажбите и ползватели на същите, и признатите голям брой оферти за прецизиране на наредбите, касаещи условията към софтуера за ръководство на продажбите в търговски обект, към момента са налице правила, които водят до спорни тълкувания на изискванията на закона и наредбата. Като разследване от това се стигна до извода, че към този миг условията към софтуера за ръководство на продажбите в търговски обект пораждат усложнения, несъгласия и спънки за бизнеса, заради което наредбите на член 118 от ЗДДС, засягащи условията за обявление и потребление на софтуера за ръководство на продажбите се анулират ”, е записано в претекстовете към законовите ремонти. 

Към момента 4124 фирми са подменили софтуерните си стратегии и са регистрирали СУПТО в съответствие с условията на Наредба 18 в 8486 търговски обекта, показват от финансовото министерство. Освен това са регистрирани 32 812 фискални принтери, които работят под ръководство на програмен продукт, а това значи, че в тези фирми са стартирали процеси по привеждането на софтуерите съгласно условията на наредбата.

От финансовото министерство не могат да посочат какви вложения са направени от компаниите, изпълнили към този момент условията за СУПТО, тъй като " размерът на направените от тях разноски е строго самостоятелен и зависи от спецификата и размера на активността, както и от сложността и функционалните характерности на софтуера ".

Над 50 млн. евро са вложени досега за СУПТО и връзването на фискални устройства към него, показаха от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт (БАРБС). По техни сметки към 1000 лева е разходът за по-малките компании, към 10 000 евро - за междинните, а над 100 000 евро излиза внедряването на СУПТО по критериите на Национална агенция за приходите в огромна компания.

Най-големи разноски са създали големите търговски вериги, някои от които още при започване на тази година се похвалиха, че към този момент са изпълнили всички условия за Наредба 18. При тях инвестицията излиза над 150 000 евро, показаха от БАРБС.

Загуби ще претърпят и софтуерните компании, които са в развой на създаване на СУПТО на свои клиенти-търговци. По данни на финансовото министерство до момента 476 производители и 35 разпространители на софтуер са записали 974 СУПТО. Колко са в развой на разработка - не е известно.

" В България има към 2000 компании, които пишат софтуер и които са вложили предварително стотици хиляди евра за разработки на СУПТО. Но ние споделяме: По-добре е да сме на загуба, в сравнение с тази разпоредба да влезе в действие, тъй като тя не е добре измислена ", коментира за " Сега " Ясен Танев от БАРБС.

Още през август новината за отбой на част от наредбите на Наредба 18 бе посрещната с облекчение от бизнеса. Финансовото министерство и Национална агенция за приходите по този начин и не направиха оценка на въздействието - какъв брой компании ще бъдат наранени и колко ще коства използването на новите разпореждания. Първоначалните планове засягаха само подмяната на част от по-старите касови апарати с такива, които могат да регистрират в действително време всяка продажба в сървъра на Национална агенция за приходите, което щяло да коства към 200-300 лева за устройство. Впоследствие се откри, че 80% от компаниите ръководят продажбите си с компютърни стратегии, които би трябвало да преработят и лицензират в Национална агенция за приходите, а по груби сметки на бизнеса това ще коства общо над половин милиард лв..

След новината за отпадането на СУПТО в социалните мрежи назрява мнението, че фирмите трябва да търсят обезщетение за на вятъра направените от тях вложения. Като съображение се показва Законът за отговорността на страната и общините за вреди.

Според юристи обаче търсенето на обезщетения по този закон е обречено на крах и би трябвало доста добре да се обмислят основанията, с цел да са сполучливи делата. За да се търси отговорност от страната, вредите би трябвало да бъдат доста ясно остойностени и избрани, че са директна и непосредствена последица от акт или деяние на страната, което е анулирано като незаконосъобразно или обявено като незначително. А Наредбата 18 не е анулирана като незаконосъобразна, нито оповестена като оскъдна. Освен това мъчно ще се докаже пряка щета, тъй като търговците ще продължат да работят с този програмен продукт, коментират адвокати.

Преобладаващото мнение обаче е, че компаниите ще преглътнат разноските и няма да стачкуват.

Финансовият министър Кирил Ананиев коментира в сряда, че не има вяра компаниите да са вложили милиони евра за преправянето на софтуерните им програми. " В договорите на търговците със софтуерните компании е включено актуализирането на стратегиите за ръководство на продажбите, тъй че те надали ще имат спомагателни разноски ", уточни Ананиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР